information | contact | about
INSTAGRAM

Tuin in Schoorl

 

 

Deze speciale tuin omarmt een fascinerend huis in het poëtische landschap van Schoorl. Het huis is ontworpen door de Nederlandse architect 'Paul de Ruiter'. Het perceel is gelegen in het landschap achter de brede duin in Schoorl. 5 km maar je voelt de suggestie van de eindeloze horizon die achter de hoge duinrand ligt


Met hulp van Studio BLAD

www.studio-blad.com


2020 Ex Aequo Winner in Gardens category

Landezine-award.com

 

Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemorary-garden-modern_B43
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemorary-garden-modern_B2
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemorary-garden-modern_B6
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemorary-garden-modern_B3
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemorary-garden-modern_B14
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemorary-garden-modern_B15
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemorary-garden-modern_B7
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemorary-garden-modern_B44
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemorary-garden-modern_B45
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemorary-garden-modern_B23
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemorary-garden-modern_B12
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemorary-garden-modern_B13
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemorary-garden-modern_B46
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemorary-garden-modern_B22-a
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemorary-garden-modern_B18
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemorary-garden-modern_B29
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemorary-garden-modern_B30
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemorary-garden-modern_B28
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemorary-garden-modern_B26
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemorary-garden-modern_B25
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemorary-garden-modern_B47
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemorary-garden-modern_B40
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemorary-garden-modern_B38
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemorary-garden-modern_B41
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemorary-garden-modern_B37
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemorary-garden-modern_B24
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemrerary-garden-modern_17
Andrew-van-Egmond_Schoorl-Concept_bodem
Andrew-van-Egmond_Schoorl-Concept-plan
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemrerary-garden-modern_12
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemrerary-garden-modern_16
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemrerary-garden-modern_3
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemrerary-garden-modern_9
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemrerary-garden-modern_22
Andrew-van-Egmond_BLAD_Schoorl-contemrerary-garden-modern_11
Copyright © Andrew van Egmond
Copyright © Andrew van Egmond
Copyright © Andrew van Egmond

Hovenier:

Kroeze hoveniers 

 

Prefab beton:

Dumont Beton

 

Architect villa:

Paul de Ruiter Architects


Foto's:

Andrew van Egmond

Copyright © Andrew van Egmond
Copyright © Andrew van Egmond

Anticiperen op het landschap


De bijzondere tuin omarmt een bijzondere woning in het poëtische landschap van Schoorl.

Het kavel ligt in het coulisselandschap achter de brede duinzonde in Schoorl. 5km verder op ligt de zee, maar je voelt de suggestie van de oneindige horizon die achter de hoge duinrand schuil gaat.

De plek doet bijna on-Nederlands aan. De hoogte van de duin geeft de beleving van een heuvellanschap. En het licht van de de zon die in de avond over de donkere bos-facade op de hoge duin prikt geeft een magische beleving die elke landschappelijke kamer oplicht. 

Deze tuin ligt ook in zo’n kamer. Als enige woning in de omgeving ligt deze op een terp. Vanuit de woonkeuken en de woonkamer wordt je letterlijk opgetild boven het landschap. 


De link met het landschap is uiteraard weer een belangrijke in dit werk. vanuit het huis zorgen lange zichtlijnen, coulissen in de tuin, verdraaiingen in de oriëntatie en de werking van licht en donker voor een sterke binding met het omringende landschap. 

vanuit de woonkamer kijkend houdt de tuin niet op bij de erfgrens, maar loopt als vanzelf door in het weiland ernaast. De enige scheiding is een smalle greppel met hier en daar een Els.

Het kenmerkende Elzen bos loopt door in het bos van het buurkavel, zonder dat er enige erfscheiding aanwezig is…


Wat deze tuin nog meer bijzondere maakt is dat hij op een subtiele landschappelijke overgang ligt van de hogere zandgronden naar de lagere veenweiden, welke onderdeel zijn van het achterland.

Op het iets hogere en drogere deel goeie een bepaalde vegetatie, maar kenmerkend is dat in het lagere nattere deel een Elzenbos is ontstaan. Deze overgang was zichtbaar en beleefbaar op het kavel, maar niet heel sterk. 

Dit verhaal in het landschap is in het ontwerp geactiveerd en verterkt.  Een prominente diagonale lijn markeert de boslijn en verdraait je oriëntatie nog meer naar het omringende landschap. Deze diagonale lijn in het ontwerp doet de tuin tevens nog groter lijken dan hij al is.

En een strakke lange stalen lijn markeert het hoogteverschil en de overgang van gazon (lees weide) en het bosdeel. De lange muur bestaat uit een massief blok, welke subtiel lijkt te zweven boven de bosvloer. De verfijning in dit soort stevige en krachtige gebaren is van cruciaal belang. In dit geval zit de verfijning in het ligt laten zweven van het totale object en met name in de karakteristieke gezandstraalde grafiek ontworpen door Studio BLAD.

Deze tekening suggereert beweging en verwijst naar het bewegen van zandlichamen in de duinen en dicht bij de zee. De tekening is ook terug te vinden in de kerende muur langs de oprit.


In de de composite van de lange strakke lijnen en en grote gebaren is telkens weer het contrast gezocht met de weelderige natuur. 

De strakke gebaren liggen los in de ruimte, het groen loopt overal om heen of de lijnen snijden door de groene kussens of door het spel van stammen in het Elzenbos. Nooit zijn de stevige gebaren van beton, hout of staal verkleedt met de woning. Zo blijft de woning vrij in het landschap liggen en doet de compositie van de tuin geen afbreuk aan de kracht van de architectuur van de woning.

De materialisering is stevig, maar verfijnt. Veel beton met subtiele afwerking en bewerking welke mooi oud worden. Hout wat vergrijst en opgaat in het Elzenbos. En strakke stalen lijnen die snijden door de tuin. De stalen lijnen zijn scherpe gebaren welke hoogteverschillen opvangen en contrast tussen natuur en architectuur versterken. Ze zijn zwart gecoat, in de zelfde kleur als het staal in de woning. Zo gaat de tuin alleen op een subtiele manier een reactie aan met de woning.


Zoals gezegd is de hele woning opgetild boven het landschap en ligt hij op een terp. De woning komt bijna los van zijn omgeving. deze suggestie van loskomen is versterkt door vrijwel de hele woning in een veld van grassen te zetten. De monoliet van zwart staal, zwart gebeitst hout en grote spiegelde raampartijen die de lucht pakken, ligt in een zacht kussen van siergrassen die door het seizoen voortdurend veranderd van kleur, textuur en volume en het weer vangt. Gefilterd licht in de avond, de dauw in de vroege morgen, de wind op een onstuimige dag. en de rijp in de winter. Ze worden gevangen in dit veld van grassen en vertellen je een poëtisch verhaal dat je onderdeel bent van het landschap. 

Copyright © Andrew van Egmond
Copyright © Andrew van Egmond
Copyright © Andrew van Egmond
Copyright © Andrew van Egmond
Copyright © Andrew van Egmond
Copyright © Andrew van Egmond
Copyright © Andrew van Egmond
Copyright © Andrew van Egmond
Copyright © Andrew van Egmond
Copyright © Andrew van Egmond
Copyright © Andrew van Egmond
Copyright © Andrew van Egmond
Copyright © Andrew van Egmond
Copyright © Andrew van Egmond
Copyright © Andrew van Egmond
Floating surfaces in contrast with field of grasses
Copyright © Andrew van Egmond
Copyright © Andrew van Egmond
Copyright © Andrew van Egmond
Copyright © Andrew van Egmond
Sandblasted grafics in concreet wall by Studio BLAD

Sandblasted grafics in concreet wall by Studio BLAD

Floating surfaces in contrast with field of grasses
Andrew van Egmond and Kroeze | work in progress
Andrew van Egmond and Kroeze | work in progress
plan view garden design conceptual garden by Andrew van Egmond
Framing the views on the landscape

Framing the views on the landscape

Green mass and open pace steering the persection en orientation on the landscape

Green mass and open space is steering the perseption en orientation onto the landscape

Surpricing composition of long lines and objects defining the garden desing

Surprising composition of long lines and objects defining the garden design

Garden at the edge of dunes and polders

Garden at the edge of dunes and polders

Copyright © Andrew van Egmond | designing garden and landscape       |      All rights reserved  2020

This website uses cookies to analyse traffic. By clicking "Accept" you agree to the use of cookies. If not the website will stilll work fine!

Accept